Det er ikke kun Superligaen, der sendes live i Danmark. Også de hold, der slår sine folder i 1. divisionen, kan du følge. Det er end ikke noget, der kræver, at du har de rette tv-kanaler på dit tv, som mange fejlagtigt tror. Det kræver blot, at du har en konto hos en streamingtjeneste som ViaPlay, der live-streamer alle kampene.
Hvis du har et ønske om at kunne følge de kommende danske talenter, så er det selvfølgelig en god idé at se de kampe, der afvikles i 1. divisionen. Det er nemlig ofte blandt disse hold, at de større hold i Superligaen er på udkig efter talenter. Endvidere bliver der generelt også spillet spændende fodbold i den danske 1. division.
Live-streaming af den danske 1. Division: Sådan gør du
Som angivet herover, så er der ikke behov for den store tv-pakke, hvis du gerne vil følge de kampe, der bliver afviklet i den danske 1. division. Det er nemmest, hvis du blot opretter en konto hos ViaPlay. De har nemlig rettighederne til alle kampe i ligaen, hvorfor du blot kan logge ind, når du har lyst til at se en fodboldkamp.
Der er adskillelige fordele ved at vælge ViaPlay, frem for en større tv-pakke. De hovedsagelige fordele er, at det er hurtigere, nemmere og billigere. Du kan oprette dig på få minutter, hvorefter du kan være i gang med at se fodbold. Dertil koster det betydeligt mindre pr. måned, end hvad du skal betale for en stor tv-pakke.
Ikke nok med det, så kan du også streame kampene fra samtlige enheder i dit arsenal. Hvis du har sat dig til rette i sofaen, så kan du blot streame dem på dit Smart TV. Er du på farten, så kan du i stedet stream dem på en mobil enhed som en smartphone eller tablet-pc. Selvfølgelig kan du også streame på din PC.
Hvordan startede historien bag 1. divisionen?
I 1945 og 1945 blev Danmarksturneringen indført. Den bedste række fik navnet 1. Division. Den bestod af 10 hold, der hver især var udpeget af DBU til den første sæson i den nye liga. Den bestod i første sæson af hele seks københavnske klubber (der sluttede på de seks øverste pladser), to jyske, en sjællandsk og et fynsk.
I den første sæson var der kun ét hold, der rykkede ned til 2. Division. Senere blev styrkeforholdet mellem klubberne udlignet, hvilket også medførte at det københavnske titelmonopol blev brudt. Fra 1954 lykkedes det nemlig for både klubber fra Jylland, Fyn samt det øvrige Sjælland at vinde mesterskaber i 1. Division.
Turneringsformen blev ændret i 1958
I 1958 blev der lavet om på turneringsformen. Det skete i form af en overgangssæson med tre halvsæsoner. Dernæst blev det ændret til kalenderår, mens man i samme ombæring også valgte at forøge antallet af hold i 1. Division til 12. Det betød også, at der var to hold, der rykkede ned, i stedet for et hold, som før i tiden.
Fra 1975 blev 1. Division endnu engang udvidet, så der i stedet for 12 hold var plads til 16 hold. Det medførte ligeledes, at der var tre hold, der rykkede ned til 2. Division. Derfor har det hele tiden været en liga, der har været under udvikling. Siden dengang er der dog også sket en del – i dag hedder den fx NordicBet Ligaen.
En tiltagende professionalisering sker i 80’erne
I forbindelse med den tiltagende professionalisering (betalt fodbold blev først tilladt i Danmark i 1978), var der flere af de bedste klubber, der havde et ønske om at få en skarpere konkurrence. Derfor valgte man, at man fra sæsonen 1987 igen reducerede antallet af hold i 1. Division til 14 hold til fordel for de tidligere 16.
Endvidere blev det også ændret til, at der kun var to nedrykkere. Det var dog ikke nok, hvorfor udviklingen ikke stoppede her. I løbet af 1991 blev der indført en ny turneringsstruktur endnu engang. Denne gang blev det dog med 10 hold i rækkerne. Det var dog ikke en turneringsstruktur, der varede ved i specielt lang tid.
Det var en struktur, der bestod af grundspil og slutspil. Det var dog også en struktur, der kun holdte ved i fire sæsoner. Herefter blev der igen spillet med hjemme- og udekampe. Det var også her, at den blev kaldt for 1. Division. Den bestod af 16 hold, hvorfra der var to hold, der rykkede op, og der var tre hold, der rykkede ned.
Hvornår fik den navnet 1. Division?
Fra den korte sæson i 1991 blev benævnelsen 1. Division også indført for den næstbedste række. Det skete i samme ombæring som introduktionen af Superligaen. Forud for dette ligger der dog store ændringer for den struktur, der hidtil har været anvendt. Det betyder også, at strukturen er blevet ændret op til flere gange.
I 1990 er der desuden ingen oprykning fra 2. Division, mens der dog er hele otte nedrykkere. I 1991 er der ét hold, der rykker op i Superligaen fra 1. Division. Efter dette begyndte turneringen at blive afviklet i form af halvsæsoner frem til 1995, hvor 1. Division om efteråret havde 10 hold og var den næstbedste række.
Herfra fortsatte seks af holdene til forårets Kvalifikationsliga, der blev spillet med otte hold, da der ligeledes var to nedrykkere fra Superligaen. De sidste fire hold spillede videre i 1. Division (tredjebedste række), der bør på i alt otte hold. Der var nemlig også gjort plads til hele fire oprykkende hold fra 2. Division.
Om foråret kvalificerede to hold af i alt otte hold sig til Superligaen. De hold, der ikke formåede at kvalificere sig, de fortsatte i stedet blot i 1. Division i efteråret. Her skulle de spille sammen med de fire hold, der havde klaret sig bedst i forårets slutspil i 1. Division. Mange vil derfor mene, at det var en relativt rodet struktur.
Reduktion til 12 hold i 12/13-sæsonen
Fra og med 12/13-sæsonen blev 1. Division igen reduceret til 12 hold, som den har været flere gange tidligere. Herfra er der blevet spillet, som det også har været tilfældet i Superligaen i mange år. Der spilles nemlig med 33 kampe pr. sæson. Det giver hvert hold mulighed for at spille mod hinanden indbyrdes af tre omgange.
Det var dog allerede i 95/96, at man valgte at afskaffe slutspilssystemet. I stedet blev der indført et system, som er velkendt i dag, hvor der blot gives tre point for en sejr. Her var der dog 16 hold, hvoraf to af dem ville rykke op i Superligaen. Hele fire af de 16 hold ville derimod ende med at rykke ned i den danske 2. Division.
Det var et system, der blev brugt i en række år. Senere blev der dog lavet lidt om på det, da der blandt andet blev lavet om, så der kun var tre nedrykkere. Det var dog ikke uden grund, at man valgte at gøre dette. Det skyldtes nemlig, at 2. Division blev delt op i øst og vest, hvorfor det gave bedre mening at rykke tre hold ned.
En liga, der har haft mange navne gennem tiden
Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er en liga, der har ændret sit navn rigtig mange gange i løbet af de sidste år. Fra 1997 til 2001 gik den under navnet Faxe Kondi Divisionen, men fra 2001 til 2004 gik den igen under navnet 1. Division. Her ændrede den dog igen navn, hvorfra den blev kaldt Viasat Divisionen til 2009.
Fra 2009 til 2012 var den dog igen tilbage ved sit gamle navn, da den igen gik under navnet 1. Division. Det ændrede sig dog i løbet af foråret 2012, hvor den skiftede navn til Betsafe Liga. Det var dog ikke i lang tid, at den nåede at hedde dette, inden den igen skiftede navn. Faktisk gik der ikke mere end et år med dette navn.
I foråret 2013 ændrede ligaen igen navn, da NordicBet blev sponsor for den næstbedste række i Danmark. Derfor blev den selvfølgelig også navngivet NordicBet Liga. Der er mange, der tror, at det har været navnet på ligaen lige siden, men det er dog ikke helt tilfældet. NordicBets aftale udløb nemlig allerede året efter.
I første omgang valgte de ikke at forny deres aftale, hvilket også betød, at ligaen skiftede navn tilbage til 1. Division i 2014. Det fik den lov til at hedde i tre år, hvor NordicBet igen blev sponsor for ligaen. Dermed fik den igen NordicBet Liga som sit officielle navn. Det er selvfølgelig stadig det navn, ligaen går under i dag.
Hvordan er strukturen i dag?
Der er ikke stor forskel på den struktur, der er nævnt lidt længere oppe, og den struktur, der bruges i dag. Fra 16/17-sæsonen rykker det bedste hold op i Superligaen, mens nr. 2 og nr. 3 skal spille playoff mod de to næstnederste hold i Superligaen om de to pladser i Superligaen. Det nederste hold i Superligaen rykker ned.
Det tredjebedste hold i 1. Division møder det tredjenederste hold i Superligaen over to kampe. Derfor vil det næst næstbedste hold i 1. Division møde det næstnederste hold i Superligaen.