Hvis du gerne vil se de kampe, der afvikles i den tyske Bundesliga, har du flere valgmuligheder. Du kan enten vælge at bruge dine penge på en dyr tv-pakke, eller du kan vælge at benytte de mange muligheder på nettet. Eksempelvis kan du blot streame de tyske fodboldkampe hos en bookmaker, hvilket bl.a. inkluderer Bet365.
Det kræver hverken, at du betaler et abonnement eller pr. kamp, du ser. Det er derfor en betydeligt billigere løsning, end hvis du vælger at bestille en stor tv-pakke, for at kunne se fodbold. Der stilles kun et krav til, at du har en sum penge stående på din konto. Har du det, så kan du se lige så meget fodbold, som du lyster.
Live-streaming af Bundesligaen: Hvordan gør jeg?
Du kan streame de fleste fodboldkampe på nem og simpel vis på Bet365. Det er en bookmaker, der blandt andet dækker alle kampe, der afvikles i Bundesligaen. Ikke nok med, at du kan nyde, at du kan følge med i de kampe, der spilles i den tyske Bundesliga, så er der også mulighed for at følge med i flere andre ligaer.
Bundesligaen byder på mange stærke hold, der hvert år spiller med i toppen af de europæiske turneringer. I mange tilfælde er det dog hold som Dortmund og Bayern München, der er med i europæisk sammenhæng. Sådanne kampe kan du også følge med i på Bet365, uden at det koster dig noget at se de forskellige opgør.
Når du streamer fodbold hos Bet365, kan du hurtigt komme i gang. Det tager ikke mere end et par minutter, før du har oprettet en konto, og er i gang med at streame din første kamp. Endvidere er det endda muligt at streame fra flere forskellige enheder, hvorfor du fx kan se med fra din smartphone, mens du er på farten.
Historien bag den tyske Bundesliga
Forud for oprettelsen af Bundesligaen, blev tysk fodbold spillet på et amatørniveau i et stort antal regionale ligaer. Sådan hang tingene sammen indtil 1949, hvor tysk fodbold begyndte at blive mere professionel. Det medførte at der blev skåret ned til fem regionale Oberligen. Det var dog stadig kun semi-professionelt.
Regionale mestre og andenpladser skulle efterfølgende spille en serie af slutspilskampe. Her spillede om en plads om finalen, hvor det var det nationale mesterskab, der stod på spil. D. 28. januar 1900 blev en national forening ved navn Deutscher Fußball Bund (DFB) grundlagt i Leipzeig med 86 forskellige medlemsklubber.
Den første anerkendte vinder af det nationale mesterskab, var VfB Leipzig, der slog DFC Prag 7 – 2 i en kamp, der blev spillet på Altona d. 31. maj 1903. Der skulle dog gå en del tid, før der igen blev lavet om på den tyske struktur. Derfor varede det faktisk også relativt lang tid, før der blevet lavet en mere professionel liga.
I 1950’erne blev en mere professionel liga efterspurgt
I løbet af 1950’erne blev der skabt mere og mere efterspørgsel efter en central, professionel liga. Det var der flere grunde til. Det var dog i høj grad som følge af, at de professionelle ligaer i andre lande havde nemt ved at trække de bedste tyske spillere væk. I Tyskland var ligaerne nemlig fortsat kun semi-professionelle ligaer.
På et internationalt plan begyndte det tyske spil også at falme, da de fleste tyske hold klarede sig dårligt mod de professionelle hold fra andre lande. Én af de personer, der gik meget ind for, at der skulle laves en central og professionel liga i Tysklnad, var Sepp Herberger. På det tidspunkt var hans cheftræner for landsholdet.
I denne forbindelse sagde han følgende: ”Hvis vi fortsat vil være konkurrencedygtige internationalt set, er vi nødt til at forøge vores forventninger på det nationale niveau”. I mellemtiden blev det i Østtyskland lavet en separat liga med dannelsen af DS-Oberliga (Deutscher Sportausschuss Oberliga) i 1950.
Ligaen ændrede navn otte år efter, hvorfor den fra 1958 og frem gik under navnet Football Oberliga DFV. De fleste kaldet dog blot ligaen for enten DDR-Liga eller for DDR-Oberliga. Der var gjort plads til 14 hold i ligaen, hvoraf to af disse pladser var såkaldte nedrykningspladser – altså, hold der risikerede at rykke ned.
Dannelsen af Bundesligaen
Da det tyske landshold tabte til Jugoslavien i kvartfinalen i VM i 1962 i Chile, var det én af de mange årsager, der blev brugt til at presse på, for at få en national liga. Ved den årlige DFB-konvention under den nye DFB-præsident, Hermann Gösmann (valgt samme dag) blev den nuværende Bundesliga oprettet i Dortmund.
Det skete i Westfalenhallen d. 28. juli 1962. Planen var, at den skulle starte allerede 63/64-sæsonen. På dette tidspunkt var der fem af de såkaldte Oberligen, der var placeret rundt omkring i det tyske land. Hver af disse ligaer repræsenterede forskellige regioner; Nord, syd, vest, sydvest og Berlin i Vesttyskland.
Østtyskland, der stadig var gemt bag jerntæppet, opretholdt sin separate ligastruktur. Der var 46 klubber, der søgte om optagelse i den nye liga. 16 hold blev valgt. Hvert af de 16 hold blev valgt ud fra deres succes på banen, økonomiske kriterier og naturligvis også repræsentation af de forskellige Oberligen.
Det var de følgende hold, der var de første, der blev optaget i Bundesligaen:
- Fra Oberliga Nord: Eintracht Braunschweig, Werder Bremen, Hamburger SV
- Fra Oberliga Berlin: Hertha BSC
- Fra Oberliga Syd: Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, 1. FC Nürnberg, 1860 Munich, VfB Stuttgart
- Fra Oberliga Vest: Borussia Dortmund, 1. FC Köln, Meidericher SV, Preußen Münster, Schalke 04
- Fra Oberliga Sydvest: 1. FC Kaiserslautern, 1. FC Saarbrücken
Den første kamp i den officielle Bundesliga blev afviklet d. 24. august 1963. FC Köln var store favoritter til at vinde den første sæson i Bundesligaen, hvilket også lykkedes dem at gøre. På en del andenplads fandt man hhv. Meidericher SV og Eintracht Frankfurt.
Efter Tyskland blev genforenet til at være ét land, blev de Østtyske ligaer også fusioneret ind i det vesttyske system. Dynamo Dresden og F.C. Hansa Rostock fik en plads i Bundesligaen, mens de andre klubber i stedet blev sorteret ind i nogle af de lavere lag.
Konkurrenceformat
Den tyske fodboldmester besluttes udelukkende ved at spille i Bundesliga. Hver klub spiller mod alle de andre klubber – bade en hjemme- og udekamp. Før i tiden var hver sejr to point værd, mens man fik et point for en uafgjort kamp, og intet point, hvis man tabte. Det varede dog kun ved frem til 95/96-sæsonen.
Fra og med denne sæson blev en sejr i stedet tre point værd. De to andre værdier forblev det samme, hvorfor man fortsat fik et point for en uafgjort kamp og nul point for et nederlag. Klubben der havde flest point ved sæsonens afslutning ville vinde Bundesligaen, hvilket betyder, at de også ville være tyske mestre.
Som det ser ud lige nu, så er de fire øverste hold automatisk kvalificeret til gruppespillet ved UEFA Champions League. De to hold, der slutter nederst i tabellen, bliver rykket ned til 2. Bundesliga, mens de to hold, der er endt som de to bedste hold i 2. Bundesliga, bliver rykket op, og overtaget de to ledige pladser i Bundesligaen.
Holdet der slutter på 16. pladsen (det vil sige på den tredjesidste plads) i Bundesligaen, skal spille en kamp mod det tredjebedst placerede hold i 2. Bundesliga. Vinderen af denne kamp får selvfølgelig en plads i den bedste tyske række i næste sæson. Vinderen må derimod tage til takke med en plads i 2. Bundesligaen.
Hvis to eller flere hold er lige på point, anvendes de følgende parametre (i følgende rækkefølge) til at vurdere, hvem der skal have placeringen:
- Måldifference for hele sæsonen
- Samlede antal mål scoret i hele sæsonen
- Samlede antal point (head-to-head)
- Mål scoret (head-to-head)
- Udemål scoret (head-to-head)
- Samlet antal udemål scoret i sæsonen
Hvis to klubber stadig står lige efter alle ting på denne liste, er blevet kørt igennem, så vil der blive afviklet en kamp, for at afgøre, hvem der skal vinde. Det vil være på et neutralt stadion. Det er dog endnu ikke noget, der har været nødvendigt i den tyske Bundesliga – og bliver det sandsynligvis heller ikke i fremtiden.
Tilskuertal i Bundesligaen
Baseret på det gennemsnitlige antal tilskuere i hver af de kampe, der afvikles i Bundesligaen, er det faktisk den mest populære fodboldliga i hele verden. Faktisk var der i gennemsnit 45.116 tilskuere til hver af ligaens kampe i 11/12-sæsonen, som i dette år vær det højeste antal tilskuere til enhver sportsliga, undtagen NFL.
Ikke nok med det, så er det Bundesliga-klubben Borussia Dortmund, der kan bryste sig af at have det højeste gennemsnitlige antal tilskuere i hele verden ved deres kampe. Ud af de fem store europæiske ligaer (La Liga, Ligue 1, Serie A, Bundesliga og Premier League) er det Bundesligaen, der har de laveste billetpriser.
Dertil er Bundesligaen faktisk også den liga, der har det højeste tilskuertal i gennemsnit. På mange stadioner har de store områder, hvor der er plads til fans, der står op. Det er fx ikke muligt i Premier League, hvor der er regler om, at det hele skal være siddeplads, efter Taylor-rapporten.